Residential

Vilarinha

Porto, Portugal

  • Year: 2007-2012
  • Client: Private
  • Area: 1.155 m² (12.432,32 ft²)
  • Number of floors above ground: 2
  • Number of floors below ground: 2
  • Location: Porto, Portugal
  • Category: Residential
"Casa da Vilarinha" or "Casa Manoel de Oliveira" is a remarkable building of Portuguese modernism from the 30s, designed by Architect José Porto for a special client: the director Manoel de Oliveira. At the beginning of the 21st century, a new owner acquires the house, which – in spite of being habitable and in a reasonable state of conservation – needed significant maintenance work. The complexity of the project was not only due the building’s rehabilitation but also to its adaptation to new program segments not included in the existing construction.

The proposal was conceived in order to favor the underground construction, adapting some spaces of the building’s basement. The design of an autonomous volume, structured in iron profiles and glass coating, allowed the creation of a 100 m² living room, nonexistent until then. Under the new building, at the back, there is a new indoor swimming pool and a gym, as well as support areas with direct access to the outside.

It was thus possible to meet the new household’s requirements, with the minimum impact possible on the former house. In short, we sought to satisfy the needs of a modern family, while respecting the historical-cultural legacy of the building.