Residential

Chantre

Maia, Portugal

  • Year: 1999-2014
  • Client: Private
  • Area: 1.125 m² (12.109,40 ft²)
  • Number of floors above ground: 2
  • Number of floors below ground: 1
  • Awards: Architecture MasterPrize 2019 - Residential Architecture - Honorable Mention



    WAN Awards 2019 - Best of the Best - Bauhaus Prize - Silver

  • Location: Maia, Portugal
  • Category: Residential

“Casa Chantre” has unique characteristics due to its program composition, architectural quality and symbiotic garden areas. The project stands out by a set of plans and volumes that are articulated in order to make the most of the land, creating a harmonious relationship between the building and the garden. This approach results in dynamic interactions between the housing program, the garden and the rooftop, which allows multifaceted uses.

The entrance uncovers an unexpected and curious sculpture of Paulo Neves, chosen by Architect Manuel Ventura. The house has two floors above ground and a basement half buried in the garden, being served by a series of covered and uncovered accesses leading to the interior of the house.

The basement consists of two distinct zones: one corresponds to the garage, which accommodates seven vehicles, and technical compartments; the other integrates living and recreational spaces, including two suites, indoor pool, gym, and home cinema. On the ground floor, we can find three suites, a living and dining room, a kitchen and an office, with an independent access from the outside. On the first floor, there is a multifunctional compartment with access to the rooftop, which provides the ideal opportunity to relax and admire unobstructed views of the city.