Residential

Marília

Porto, Portugal

  • Year: 2016
  • Client: Private
  • Area: 1.046 m² (11.259,05 ft²)
  • Number of floors above ground: 2
  • Number of floors below ground: 1
  • Location: Porto, Portugal
  • Category: Residential

The project is based on the restoration and expansion of a single-family dwelling, characteristic of the end of the 19th century / first decade of the 20th century, with Brazilian influences. The building’s adaptation to the demands of a new family was one of the challenges of this project, particularly because of the historical and cultural legacy of the preexisting building.

The original house consisted of a main body composed of a basement half-buried, ground floor and first floor. Adjacent to this body there is also another volume, located at the rear, with a cover that allows a porch area, as well as some isolated buildings along the ground, which support the main building.

The whole set is framed by a garden. The project was designed in order to rehabilitate the existing building and to adapt the housing program accordingly, paying special attention to the spaces for family living and their relation with the surrounding outer space.