Health and Education

Heidelberg University Hospital

Heidelberg, Germany

  • Year: 2011 (COMPETITION)
  • Client: Estado Baden-Württemberg
  • Area: Hospital area: 76602 m²
    University area: 6879 m²
  • Location: Heidelberg, Germany
  • Category: Health and Education

The project proposes a development of a functional space, with a calm and optimistic environment, which goal is to balance the necessarily large dimension of this building by creating a compensation between the built area and the exterior arrangements.

The individual buildings are connected and they are not claiming the leading role which is intended to be associated with the green space ⎼ the central element of this urban composition. The set of courtyards provide lighting for the rooms and the distance between them, their composition and their proportions also serve as a basis for defining the green exterior spaces.

The relationship between the internal and external environments allows to provide all the nursing and service rooms with direct contact with green spaces which underlines the lightness and comfort of the whole. The volumes can be defined as pavilions that inhabit the park. The relation of the volumes with the floor is predominantly open, transparent, almost translucent, providing the lightness that compensates the organizational densification of the lower floor.