Health and Education

Gaia-Espinho Hospital

Vila Nova de Gaia, Portugal

  • Year: 2013
  • Client: CHVNG/E - Serviço de Obras e Inst.
  • Area: Hospital area: 19399 m²
    Technical area: 856 m²
    Parking area: 967 m²
  • Location: Vila Nova de Gaia, Portugal
  • Category: Health and Education

The project for the renewal of the Gaia-Espinho Hospital was designed to create a striking unitary building, with an image aiming to establish a new aesthetic identity.

The proposed six storey building seeks for an appropriate urban relation with the existing buildings, topography and new exterior arrangements. Composed of four floors above ground and two basement floors, the building is defined by its monolithic shape, projecting a cantilevered volume over the main façade at the main entrance of the hospital.

Due to the program and the need to combine functionality and efficiency of the construction, it was decided for exposed concrete panel facades. The composition rhythm is marked by a full-empty pattern, materialized in brise soleil concrete blades. The building has a polygonal form with six facades and an open green central area. The hospital program was organized around four vertical communication boxes.