Your address will show here +12 34 56 78

Gaia-Espinho Hospital

Healthcare

The project for the renewal of the Gaia-Espinho Hospital was designed to create a striking unitary building, with an image aiming to establish a new aesthetic identity to the hospital complex.

The proposed 6 storey building (4 floors above ground and 2 basement floors) seeks for an appropriate urban relation with the existing buildings, topography and new exterior arrangements. The building has a polygonal form with 6 facades and an open green central area. 19,399.40m² of gross construction area are dedicated to the hospital program while 856m² compose the technical areas.

The building is defined by its monolithic shape, projecting a cantilevered volume over the main façade at the main entrance of the hospital. Due to the program and the need to combine functionality and efficiency of the construction, we decided for exposed concrete panel facades. The composition rhythm is marked by a full-empty pattern, materialized in brise soleil concrete blades.

The hospital program was organized around four vertical communication boxes. The central courtyard of the building assumes a directing role both in architectural and functional terms, distributing the different program sectors, and also contributing to a better use of natural lighting on the inside.

Year

2013


Client

CHVNG/E - Serviço de Obras e Inst.


Area

Hospital area: 19399 m²
Technical area: 856 m²
Parking area: 967 m²


Location

Vila Nova de Gaia, Portugal